De begeleiding bestaat eerst en vooral uit advies geven. Wat is er allemaal nodig om een nestje pups of kittens op te voeden? Hoe en wanneer kunnen we het moederdier het best voorbereiden. Wanneer is de correcte datum voor dekking? Wij proberen op voorhand al jullie vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en te helpen in het volledige proces.

Hond

Het begint bij de bevruchting. Als uw hond loops is kan zij worden gedekt. We gaan kijken met een bloedonderzoek wanneer de correcte datum voor dekking is. Dit doen we aan de hand van een of meerdere progesteronbepalingen. Het ideale dekmoment is rond de negende dag van de oestrische cyclus.

Na een geslaagde dekking zullen wij in overleg de correcte datum meegeven voor een eerste drachtcontrole. De eerste controle gebeurd telkens op 28 dagen of na dekking door middel van een echografie. Men kan met echografie enkel zien of het dier drachtig is, niet het aantal pups. Tijdens dit consult zal men ook voedingsadvies, advies voor een goede nestplaats en advies voor correcte opvolging geven. Ondertussen vindt de ontwikkeling van de jongen plaats onder invloed van hormonen van de teef. Door deze hormonen kan uw hond zich misselijk voelen en een verminderde eetlust hebben.

Een tweede datum kan worden geprikt voor de volgende drachtopvolging met RX-opnamen. Aan de hand van deze beelden kan men wel het aantal pups gaan bekijken. Dit kan na 45-50 dagen dracht worden uitgevoerd, omdat de botten van de pups dan zo ver zijn ontwikkeld dat ze op een röntgen zichtbaar zijn.

De hond werpt op ongeveer 63 dagen dracht. Krijgt uw teef veel pups, dan is de kans groot dat zij eerder bevalt. Bij een te lange draagtijd kan een keizersnede nodig zijn. Tussen de geboorte van elke pup kan 15 minuten tot 2 uur zitten. Wanneer er tijdens het werpen complicaties zouden zijn kan u ons ook steeds bereiken. In sommige gevallen kunnen wij dan beslissen om over te gaan tot keizersnede in onze praktijk.

Het is van belang dat pups in de best mogelijke omstandigheden, zowel voor de dieren, de fokker als de toekomstige eigenaar, voor te bereiden op hun toekomstige leven. De opvoeding is steeds heel belangrijk. De pups moeten ook opgevolgd worden en telkens hun nodige ontworming en vaccinatie krijgen (zie vaccinatie hond) voordat ze het nest mogen verlaten. Sinds kort is ook het chippen en de registratie van elke pup verplicht voor vertrek uit het nest. Hierbij wordt voor elke pup een chip geplaats, een Europees paspoort aangemaakt en de registratie voltooid in de Belgische databank (DogID). De chip wordt meestal geplaatst samen met de eerste vaccinatie op 6 weken leeftijd (zie schema hieronder).

Wettelijk kunnen de pups naar hun nieuwe thuis op een leeftijd van 8 weken.

Kat

Het begint bij de bevruchting. Een kat kan drachtig worden als ze krols is. Dit zijn periodes van vruchtbaarheid waarin een poes gedekt kan worden en bevruchting plaats kan vinden. De krolsheid van katten is afhankelijk van (zon)licht. Tegenwoordig leven de meeste katten zowel binnen als buiten en kunnen ze in principe het hele jaar door krols worden. De meeste zijn tussen de zes en negen dagen krols en als er geen bevruchting plaatsvindt, zijn ze na drie weken weer krols. Krolsheid is te herkennen doordat ze heel aanhankelijk zijn, meermaals over de grond rollen en vaak luider miauwen.

Na een geslaagde dekking zullen wij in overleg de correcte datum meegeven voor een eerste drachtcontrole. De eerste controle gebeurd telkens op 35 dagen na dekking door middel van een echografie. Men kan met echografie enkel zien of het dier drachtig is, niet het aantal kittens. Tijdens dit consult zal men ook voedingsadvies, advies voor een goede nestplaats en advies voor correcte opvolging geven.

Er kan eventueel een drachtopvolging met RX-opnamen wordt ingepland. Aan de hand van deze beelden kan men wel het aantal kittens gaan bekijken. Dit kan na 50 dagen zwangerschap worden uitgevoerd, omdat de botten van de kittens dan zo ver zijn ontwikkeld dat ze op een röntgen zichtbaar zijn.

De dracht van een kat duurt ongeveer 63 dagen. Het is aan te raden om een speciale plek voor de poes te voorzien. Ergens op een warme en rustige plek, zoals een doos of onderin een kast. Een kat is echter eigenzinnig en zal vaak haar eigen stressvrije plekje uitkiezen. Het moment van werpen is vaak moeilijk te herkennen. Bij katten gaat het werpen meestal vanzelf en is er geen verdere hulp nodig. Moest u iets vreemd opmerken of het duurt langer dan verwacht, neem dan zeker contact met ons op.

Bij katten komen vaak ongewilde drachten voor. Wij raden aan om uw kat te castreren of steriliseren wanneer u niet van plan bent een nestje te houden. Sterilisatie helpt als bijkomend voordeel het risico op melkkliertumoren en een baarmoederontsteking te verminderen.

Het is van belang dat katten in de best mogelijke omstandigheden, zowel voor de dieren, de fokker als de toekomstige eigenaar, voor te bereiden op hun toekomstige leven. De opvoeding is steeds belangrijk. De kittens moeten ook verplicht opgevolgd worden en telkens hun nodige ontworming en vaccinatie krijgen (zie vaccinatie kat) voor ze het nest verlaten. De moederkat moet ook ontwormd worden tegelijk met de kittens (zie schema hieronder).

Wettelijk konden vroeger de kittens naar hun nieuwe thuis op een leeftijd van 7 weken, maar nu werd dit aangepast naar 12 weken leeftijd. Hou er dus rekening mee dat alles in orde moet zijn voor vertrek. Sinds 1/4/2018 is het ook verplicht om kittens steriel te maken voor ze 5 maanden oud zijn of voor ze vertrekken naar hun nieuwe eigenaar. Elke kat die van eigenaar verandert moet gechipt, geregistreerd en steriel gemaakt worden, ongeacht de leeftijd.