Op 2 december 2019 stond de ibr-barometer op 91,2 procent vrije bedrijven maar eind dit jaar kan 95 procent van de Vlaamse bedrijven een I3/I4-statuut behalen.
Deze cijfers presenteerde dr. Evelyne Van de Wouver van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op het Vleesveecongres 2019.
Toename onveilige handel
De dierenarts plaatste meteen wel een kanttekening bij de gunstige evolutie. Het afgelopen jaar werden immers meer dan 10.000 ibr-dragers gedetecteerd. ‘Dit hoge aantal is te wijten aan de toename van een onveilige handel, waarbij ibr-dragers tijdens het transport gemengd worden met ibr-vrije dieren’, gaf Van de Wouver aan. Een tweede reden voor het hoge aantal ligt bij de probleembedrijven met meer dan 10 procent ibr-dragers. ‘Ondanks een verplichte vaccinatie is er toch nog een hoge viruscirculatie.’ En een derde bron blijft de aankoop van dragers op niet-ibr-vrije bedrijven of op veemarkten.
Mini-KB in de maak
Volgens een simulatie-oefening kan 99,5 procent van de bedrijven ibr-vrij zijn tegen 1 januari 2023. Hiertoe zijn wel nog enkele bijkomende acties nodig die in het voorjaar in een mini-Koninklijk Besluit (KB) zullen gepubliceerd worden.
Op hoofdlijnen zal er een verscherping van de handelsregels komen. Denk hierbij aan de verplichting bij aankomst van twee bloedonderzoeken bij elke aankoop alsook een verbod op gemengd transport van runderen uit I2-bedrijven en uit ibr-vrije bedrijven. Verder zal er een luik zijn met betrekking tot aanpassing van het vaccinatieschema op I2-bedrijven en een individuele én striktere begeleiding van de probleembedrijven. Een derde luik in het mini-KB zal tot slot handelen over meer acties in het geval van verdenking.
Menging van ibr-dragers en ibr-vrije dieren tijdens het transport ligt aan de basis van een hoog aantal gedetecteerde ibr-dragers afgelopen jaar.