Medische beeldvorming kan men verdelen in verschillende technieken waarmee we wat meer willen weten wat er binnenin het lichaam gaande is.
In onze praktijk wordt er gebruik gemaakt van echografie en radiografie. Wanneer meer gespecialiseerde technieken zoals CT-scan of MRI-scan noodzakelijk zijn wordt er doorverwezen naar een dierenkliniek.
Digitale radiografie
Digitale radiografie wordt hoofdzakelijk gebruikt om de beenderen (fracturen, gewrichten …) in beeld te brengen. Daarnaast kunnen we met behulp van dit toestel ook het hart, de longen en de ingewanden bekijken. Hartfoto’s kunnen vaak eer informatie geven over het hart en eventuele hartproblemen.
Afhankelijk van de samenstelling van de diverse weefsels zien we op de foto zwarte, grijze en witte beelden in allerlei gradaties. Zo is luchthoudend longweefsel vrijwel zwart op de foto en zijn botten vrijwel wit.
Echografie
Echografie werkt middels geluidsgolven die uitgezonden worden in de weefsels, en de weerkaatsing hiervan wordt vervolgens omgezet in een elektrisch signaal dat geregistreerd wordt op een beeldscherm. Luchthoudende weefsels zijn in tegenstelling tot de radiologie, met echografie niet in beeld te brengen. Echter met vloeistof gevulde weefsels zijn juist beter in beeld te brengen.
Echografie kan worden gebruikt voor een vroege drachtdiagnose (vanaf dag 21) en om de ingewanden van de buikholte in beeld te brengen.