Vruchtbaarheidsopvolging bij paarden is essentieel om ervoor te zorgen dat de voortplantingssystemen van zowel merries als hengsten optimaal functioneren. U kan hiervoor steeds in onze praktijk te Oosterzele terecht. Wij beschikken over een voelbox die ervoor zorgt dat wij veilig kunnen werken. Aan de hand van echografie kunnen we de reproductie cyclus of eventuele problemen bij de merrie gaan controleren. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van vruchtbaarheidsopvolging bij paarden:
- Reproductieve geschiedenis: Het bijhouden van de reproductieve geschiedenis van zowel merries als hengsten is cruciaal. Dit omvat informatie over eerdere drachten, geboortes, reproductieve problemen en eventuele behandelingen die zijn uitgevoerd.
- Ovariële cycli bij merries: Merries hebben een cyclisch reproductiesysteem en worden periodiek hengstig. Het monitoren van de ovariële cyclus omvat het bepalen van het moment van ovulatie, het evalueren van de kwaliteit van de follikels en het beoordelen van de baarmoederwand. Dit is een van de belangrijkste opvolgingen bij de reproductie van paarden. Deze informatie kan ons goed helpen om de correcte dekdatum te bepalen. Ook bij Kunstmatige inseminatie weten we aan de hand van deze informatie wanneer we deze kunnen uitvoeren.
- Spermaonderzoek bij hengsten: Bij hengsten omvat vruchtbaarheidsopvolging het onderzoeken van het sperma om de kwaliteit en het aantal zaadcellen te beoordelen. Dit kan worden gedaan door middel van spermaonderzoek, waarbij sperma wordt verzameld en geanalyseerd onder een microscoop. Ook na de kunstmatige inseminatie wordt het sperma steeds gecontroleerd op kwaliteit. Op die manier kunnen wij ook zien wat de kans is op een geslaagde dracht.
- Kunstmatige inseminatie (KI): Bij merries kan kunstmatige inseminatie worden gebruikt als reproductietechniek. Vruchtbaarheidsopvolging omvat het plannen en uitvoeren van KI op het juiste moment van de ovariële cyclus van de merrie. Het sperma van de hengst van zowel in diepvries als vers aan ons worden geleverd. Wij beschikken over een vat met vloeibaar stikstof waarin het sperma veilig wordt bewaard. Bij vers sperma zorgen wij er voor dat de hengstenhouder op tijd wordt verwittigd zodat het sperma aankomt op de correcte moment voor inbrengen.
- Follow-up na dracht: Na bevruchting en dracht blijft vruchtbaarheidsopvolging belangrijk. Dit omvat het controleren van de dracht met behulp van echografie. De eerste controle gebeurd ongeveer 17-18 dagen na inseminatie of dekking. Hierbij wordt er ook vooral gelet op een tweelingdracht omdat deze vaak de zorgt voor een spontane abortus. Om te zorgen voor een geslaagde dracht, moet men zo vroeg mogelijk een tweelingdracht detecteren en herlijden tot een éénling.